Kinkkukolmiot




















Kinkkukolmioita voi valmistaa sekä juhlapöytään että herkulliseksi iltapalaksi. Meillä nämä menevät kaupaksi ihan sellaisenaan jo parin päivän sisällä - jos jotain jää, voi loput heittää pakkaseen ja nauttia kun tekee mieli vähän hienompaa välipalaa. Pienemmäksi leivottuna kinkkukolmiot sopivat täydellisesti myös kahvipöytään suolaiseksi herkuksi.

Kinkkukolmioista nousee uunissa niin ihanan mehevä tuoksu, että melkein tekisi mieli käydä heti kiinni valmiisiin leivoksiin. Tämäkin ohje on Valiolta, ja se löytyy täältä.


Kinkkukolmiot
n. 25 kpl

Taikina
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

Täyte
75 g savukinkkua
150 g emmental-raastetta
50 g purjoa
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl sinappia
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl mustapippuria

Voiteluun
munaa

Sekoita pehmeään voihin jauho-leivinjauheseos. Lisää kermaviili. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa suorakaiteen muotoiseksi taputeltuna kelmun sisällä.
Valmista täyte. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi ja hienonna purjo. Yhdistä täytteen ainekset.
Kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa se taikinapyörällä 8 x 8 cm:n neliöiksi. Jaa täyte neliöille. Voitele taikinan reunat vedellä. Taita taikinapalat kolmioiksi ja ummista reunat haarukalla painellen.

Voitele kolmiot munalla ja pistele haarukalla. Ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa n. 12 min.

Ilonan kesäkurpitsa-suklaakakku

Olen taivaassa. Mutustelen juuri maailman parasta kuivakakkua. Tuntuu melkein loukkaukselta kutsua tätä kuivakakuksi, niin mehevää ja pehmeää se on. Pakko hakea vielä yksi pala.

Sain tämän reseptin anopiltani, joka on tehnyt näitä kakkuja monet kerrat jo kymmenen vuoden ajan. Resepti on todella helppo; kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ensin sekaisin, ja sitten taikina kuohkeutetaan vatkaamalla tehokkaammin. Resepti sopii vaikeusasteltaan siis myös perheen pienimmille leipureille.

Uunista leijui ympäri asuntoa ihana tuoksu. Kysyin mieheltäni että mikähän tuttu maku tästä kakun mausta tulee mieleen, ja hän sanoi että muistot. <3

Ps. kuivakakuista on jotenkin tosi vaikeaa saada hyviä kuvia. Tai sitte mun kädet vaan tärisivät kun teki jo mieli maistaa!

Ilonan kesäkurpitsa-suklaakakku

6 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1,5 dl kaakaojuomajauhetta
2 dl öljyä/voisulaa
5 dl raastettua keräkurpitsaa kuorineen
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria
2 munaa

Tarvittaessa voitele ja jauhota vuoka vehnä- tai korppujauhoilla. Sekoita kaikkia aineita ensin 30 sekuntia hitaasti, sitten 3 minuuttia nopeasti yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Paista 175 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on varmasti sisältä kypsä. Maku paranee vanhetessaan.




Piimäkakku

Moikkamoi! Nyt kun syksykin alkaa jo ovea kolkutella, alkaa tehdä syysiltoina mieli jotain mausteista ja mehevää herkkua. Tähän tarkoitukseen sopii maailman yksinkertaisimmalla reseptillä tehty piimäkakku, jonka onnistuminen on lähes varmaa. Ei tarvitse olla kovin kummoinen jauhopeukalo, että saapi tämän herkullisen kakun onnistumaan! Suosittelen kokeilemaan :-)

Piimäkakku

3dl Piimää
1dl Sulatettua voita
1dl Sokeria
2tl Ruokasoodaa
1tl Neilikkaa
1tl Kanelia
2tl Kaardemummaa
5½dl Vehnäjauhoja
1dl Rusinoita

Vuokaan:
Rasvaa, Korppujauhoja

Voitele ja korppujauhota vuoka. Laita uuni kuumenemaan 175asteeseen. Yhdistä jauhot, mausteet ja sooda keskenään. Lisää joukkoon muut aineet, ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla n. 50minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.


Omenajuustokakku





















Nyt eletään parasta omena-aikaa! Tänään teki mieli herkutella supisuomalaisilla ompuilla, ja kauniin kesäpäivän kunniaksi päätinkin kokeilla tätä mielenkiintoiselta kuulostavaa Valion reseptiä. Herkullinen omenajuustokakku katosi muutamassa minuutissa parempiin suihin. Tästä tuli heti kertaheitolla yksi luottoresepteistäni. :)

Omenajuustokakku
8-10 annosta

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa

Täyte
2 prk sitruunatuorejuustoa
1 rkl maissitärkkelystä
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun
1-2 (200 g) hapahkoa omenaa
1 tl kanelia

Koristeluun
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna vatkaten sekä jauho-kardemummaseos. Sekoita tasaiseksi.

Laita irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat ja jauhota ne vehnäjauhoilla. Painele taikina pohjalle sekä reunoille n. 5 cm:n korkeuteen.

Sekoita täytteen ainekset huolella keskenään. Kaada vuokaan.

Kuori omenat tarvittaessa, poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Lado ne täytteen päälle. Ripottele pinnalle kanelia.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 1 t 20 min tai kunnes kypsä. Peitä kypsennyksen loppuvaiheessa leivinpaperilla (tai foliolla), ettei pinta tummu liikaa. 

Irrota kakku vuoasta täysin jäähtyneenä, mieluiten seuraavana päivänä. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa. 

Terveellinen kasviskastike pastalle



Teen tätä kasviskastiketta aina kun haluan syödä jotain herkullista, terveellistä ja halpaa. Ohjeen puolittamalla saa juuri sopivan annoksen kahdelle nälkäiselle syöjälle. Alkuperäinen resepti on Valion, mutta tähän versioon olen tehnyt pieniä muutoksia ja huomioita itseni kaltaisten hätäisten kokkien avuksi.

Meillä on muuten ollut aina sellainen ongelma basilikan kanssa, että emme millään ehdi käyttää koko puskaa ennen sen kuihtumista. Tällä kertaa täytin jääpalamuotin reiät basilikasilpulla lähes täyteen ja lisäsin vettä niin, että basilika peittyi. Sen jälkeen laitoin palat pakkaseen, josta niitä voi sitten tarvittaessa heittää ruoan sekaan. Kokeilin myös pakastaa kokonaisia basilikan lehtiä, ja sekin onnistui hyvin, kun vain muisti pakata lehdet tarpeeksi ilmavasti.

Kasviskastike pastalle
viidelle

1 (250 g) kesäkurpitsa
1 (100 g) porkkana
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
ripaus mustapippuria
1/2 dl hienonnettua basilikaa
2 dl ruokakermaa

Kuori porkkana ja pese kesäkurpitsa. Raasta porkkana ja kesäkurpitsa raastimen karkealla terällä. Hienonna sipulit.

Lisää kattilaan tai paistinpannulle kasvikset, tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja laakerinlehti. Keitä n. 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarvittaessa lisää joukkoon vettä.

Mausta mustapippurilla. Lisää lopuksi basilika ja kerma. Kuumenna lämpimäksi. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.





Juustokeksit


Tällä erinomaisella reseptillä olen jo lukuisat kerrat tyydyttänyt pienen suolaisennälän. Cheddar-juusto tuo näihin kekseihin oman arominsa, mutta jos lähikaupoista ei tätä herkkua löydy, voi sen tilalta käyttää myös ihan tavallista juustoa - toimii ainakin tavallisella Oltermannilla! Sulatejuustocheddaria ei näissä kekseissä voi kuitenkaan käyttää.

Juustokeksit sopivat täydellisesti illanvieton pikkusuolaiseksi. Isommalle porukalle (tai isompaan nälkään) kannattaa varata kuitenkin isompi annos - nämä ovat nimittäin taatusti koko illan hittiherkku! Jos kaipaat uusia makuja, sekaan voi aina lisätä erilaisia mausteita ennen vehnäjauhojen lisäystä.

Juustokeksit 
n. 50-80 kpl

50 g voita
200 g cheddar-juustoa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
mausteita

Raasta juusto ja vatkaa yhteen voin kanssa. Lisää hiljalleen vehnäjauhot voimakkaasti vatkaten. Vatkaa lopuksi joukkoon vesi. Painele taikinasta yhtenäinen pallo, litistä se ja laita kelmutettuna jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakkaseen vartiksi.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Kauli levännyt taikina jauhotetulla alustalla melko ohueksi ja leikkaa siitä keksejä haluamillasi muoteilla. Painele kekseihin reikiä esimerkiksi puutikulla tai haarukalla. Paista n. 10-12 minuuttia riippuen keksien koosta ja uunin tehosta. Tarkkaile etenkin paiston loppuvaiheessa.


Saksalaista ruokakulttuuria

Palasin tässä vähän aikaa sitten vaihdosta Etelä-Saksasta Würzburgista. Vietin siellä yhteensä reilut neljä kuukautta enkä vaihtaisi päivääkään. Vaihdossa tuli aika paljon kierreltyä ympäri Saksaa ja jonkin verran myös opittua paikallisesta kulttuurista. Voin suositella lämpimästä Saksaa vaihtokohteena, sillä maassa riittää ympäri vuoden nähtävää ja erilaisia tapahtumia unohtamatta ihania ihmisiä. Tästä syystä minulla on ollut pienoinen leipomistauko. Ennen kun palaan taas leipomisen pariin, halusin kirjoitella jotain saksalaisesta ruokakulttuurista ja suositella herkkuja, joita sain maistella!    


Saksalaiset tykkäävät käydä porukalla syömässä aamupalaa tai kiireisenä päivänä hakevat sitä kahvilasta ohi kävellessään. Kerran satuimme aamiaiselle, joka oli oikea taideteos ja niin hyvää. Yleensä ruokalistasta voi itse valita, mitä kaikkea haluaa ottaa, mutta tässä paikassa sai valita neljästä eri teemasta mieluisensa. Täytyy itsekin alkaa nähdä enemmän vaivaa aamupalaa tehdessä, niin päiväkin alkaa paremmin.

Päivisin tuli aika usein syötyä opiskelijaravintoloissa, joissa sai ensin valita haluaako esim. kalaa vai lihaa ja sen jälkeen, mitä lisukkeita ottaa niiden kanssa. Kaikista täytyi maksaa erikseen. Liian usein tuli otettua ranskalaisia, joita ei kyllä vähään aikaan tarvitse Suomessa syödä. Mikäli annoksessa ei ollut minkäänlaista kastiketta tuli valittua joko ketsuppi tai majoneesi. Tomaateista tykkäsin todella paljon, sillä niissä oli etikkainen kastike, mutta kasvisten määrä oli silti puutteellinen... 

Schnitzel ranskalaisten kera
Jonkin verran tuli myös maisteltua paikallisia oluita, vaikka en mikään oluen ystävä olekaan. Sanotaanko nyt niin, että kun Englannissa naisen pitäisi tilata vain puoli tuopillista olutta niin Saksassa tai ainakin Baijerissa voi rauhassa juoda kokonaisen ilman paheksuvia katseita. Monesti ne saattoivat maksaa hieman enemmän, sillä lasissa oli usein pantti, jonka sai takaisin sen palauttaessa. Würzburg oli kuitenkin enemmän viinikaupunki ja kesän aikana järjestettiin erilaisia viinijuhlia joka viikko. Toreilla oli erilaisia markkinoita, joista pystyi pientä naposteltavaa ostamaan. Currywurst ei oikein iskenyt, mutta Bratwurstia suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Saksalaisten mielestä sitä pitää syödä vain sinaapin kanssa, mutta hollantilaiset väittivät että ketsupin. 


Currywurstia ja makkarasämpylää
Paikallisten ruokaherkkujen lisäksi tuli jonkin verran käytyä kiinalaisia ruokia syömässä, sillä ne olivat edullisimpia kuin Suomessa. Suosittelen valmiiksi selvittämään ruokapaikkoja, sillä monesti turistinähtävyyksien vieressä ne ovat kalliimpia eikä monia paikkoja löydä shoppailukatujen vierestä. Vesi on monesti kalliimpaa kuin olut ja viini, sillä siihen jotenkin sisältyy tarjoilu, mutta kunnon ravintoloissa on kohteliasta jättää tippiä. Annokset saattavat alkuun näyttää pieniltä, mutta monesti niitä ei vaan jaksanut syödä. En kyllä vieläkään ymmärrä, miten pystyin syömään kokonaan (kuvassa näkyvän) pizzasalaatin... 

Kanarisottoa

Lasagnea

Pizzasalaattia ja kasvislaatikkoa
Loppuun vielä muutama sana jälkiruuista. Saksalaiset tykkäävät herkutella ja varsinkin kesällä jäätelöllä. Aina aurinkoisella säällä ihmiset istuivat jäätelökahviloissa tai kuljeksivat töttörö kädessä kaupungilla. Ihanin jäätelöannos oli, josta harmikseni en kuvaa ehtinyt ottaa, kun kioskissa paistettiin vohvelit asiakkaiden edessä. Niistä muotoiltiin jätskitöttörö, johon sai valita haluamansa täytteet, joissa ei koskaan pihistelty. Saksalaiset vaativat nimittäin laatua. Suomeenkin saisi tulla enemmän jäätelökahviloita, jossa voisi aina silloin tällöin herkutella!  

Suklainen unelma
Mansikkaherkku

Ruokaa Roomasta 2.

Nätti kahvila lähellä Vatikaania.
Roomasta kotiuduttu vihdoin kauniiseen ja hieman viileämpään Suomeen. Reissun voisi tiivistää muutamaan sanaan: kuuma, käveltiin, syötiin ja nähtiin. Matka varattiin ebookersilta, ja hintaa tuli yhteensä kahdelle matkustajalle n. 900 euroa. Aika edullista siis siihen nähden, että monet äkkilähdöt rantakohteeseen maksavat yhteensä lähes saman verran. 

Muutamaa päivää ennen lomalle lähtöä kauhistelin Rooman lämpöennusteita. Parhaimmillaan lämpötila yltäisi lähes neljäänkymmeneen asteeseen - hiki tuli jo pelkästä ajatuksesta. Ja kuumahan siellä olikin, mutta onneksi lämpötilaan tottui melko pian.

Me majoituimme San Lorenzossa muutaman kilometrin päässä Rooman keskustasta Laurentia Hotellissa. Opiskelijoiden ja taiteilijoiden asuttamalla alueella ei paljon turisteja näkynyt. Hotelli ei olisi voinut olla täydellisempi. Huoneet olivat tilavia, ja niissä oli kassakaappi, televisio, kylpyamme, iso sänky ja säädettävä ilmastointi. Huoneet siivottiin päivittäin. Erilaisista makeista ja suolaisista ruoista koostuva aamiainen kuului hintaan. Vastaanotto on hotellissa auki 24 tuntia vuorokaudessa. Aamiainen huoneeseen maksoi viisi euroa, mutta se tarjottiin meille ilmaiseksi. Palvelu siis todellakin pelaa!

Kahvilataidetta San Lorenzossa.

Ja nyt siihen asiaan, nimittäin ruokaan. Roomassa kannattaa ehdottomasti syödä kaukana turistirysistä. Paras vinkki on etsiä ravintola, joka näyttää mahdollisimman tavalliselta ja perinteiseltä. Ravintolavalinnoissa meitä auttoi TripAdvisorin Rome City Guide, jonka pystyy lataamaan ainakin iPhonelle. Sanotaan vaikka näin, että tämä ilmainen offlinessa toimiva sovellus oli oikea hengenpelastaja! Välillä eksyttiin suunnitellulta tieltä, mutta TripAdvisorin avulla löysimme pian hotellille tai mielenkiintoiseen ravintolaan lähellä silloista olinpaikkaa.

Ruoka oli hintatasoltaan ehkä hieman Suomen hintoja alhaisempaa, mutta toki hinnat vaihtelivat hieman paikan mukaan. Fontana di Trevin lähellä kävimme syömässä eräässä aidossa italialaisessa ravintolassa, jossa kaksi suurikokoista pasta-annosta ja pullo vettä maksoi yhteensä 14 euroa. Juutalaiskorttelissa söimme hienosti alkupalabruschettat ja pääruoaksi pitsaa ja vasikkaa, juomaksi tilasimme vettä ja viiniä, ja jälkiruoaksi nautimme vielä tiramisun ja kahvit - hintaa koko ruoalle tuli yhteensä 45 euroa.

Paras bruschetta ikinä!


Juustotarjotin täynnä herkkuja.

Valtava pasta-annos, nami.

Vielä muutamia yleisiä vinkkejä Roomaan matkustaville. Jos hotelli ei järjestä automaattisesti lentokenttäkuljetusta, matkustaa voi joko taksilla, linja-autolla tai junalla. Taksihinta rekisteröidyillä takseilla Rooman keskustaan on aina 48 euroa - San Lorenzoon hintaa tuli 50 euroa, kun teimme ensimmäisen matkan taksilla hotellille. Taksikyyti oli kyllä hurjaa, sillä nopeus kiihtyi jossain vaiheessa 120 km/h asti. Juna lähtee myös lentokentältä puolen tunnin välein Terminin asemalle, ja hinta on 14 € / henkilö. Junamatka kestää puoli tuntia. Linja-autolla emme matkustaneet, vaikka se taitaakin olla halvin vaihtoehto. Varo huijareita ja taskuvarkaita. Wikitravelin englanninkieliseltä sivulta löytyy hyvä artikkeli Rooman huijauksista.

Huhhuh, tulipa pitkä teksti, mutta toivottavasti tästä oli apua jollekin Roomaan matkustavalle! :) Juuliainen kävi myös huhtikuussa Roomassa, ja herkullinen postaus löytyy täältä. Multa saa kysyä kyllä lisääkin, erityisesti jos haluaa tietää lisää San Lorenzosta.
 
Suussasulavaa rakkautta © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top