Herneenversojen kasvatus


Tässäpä hauska vinkki, joka ei vaadi paljoa rahaa tai suurempia viherpeukalon taitoja. Herneenversot ovat ihanaa naposteltavaa (maistuvat herneiltä!) ja sopivat myös esimerkiksi salaattiin, koristeeksi ruoka-annosten päällä, silputtuna keittoihin - vain mielikuvitus on rajana! Hintaa tämmöiselle kasvatusprojektille ei tule paljoa: iso pussi multaa maksaa pari euroa, iso pussi herneitä jopa alle euron ja kasvatusastian saa ilmaiseksi esimerkiksi leikkaamalla maitopurkista alaosan talteen. Ainoa kallis ostos minulla oli sumutinpullo (maksoi kolme euroa, iik!), mutta sitä tullaan kyllä käyttämään muutenkin.

Kasvavatkohan nämä muuten hyvin talvellakin? Minulla ovat ainakin kasvaneet hyvin varjoisassakin paikassa ja nyt napsin näistä ensimmäisistä siemenistä jo toista satoa.

Näin kasvatat herneenversoja: Liuota haluamasi määrä herneitä yön yli vedessä. Laita esimerkiksi kermaviilipurkkiin, pakasterasiaan tai vaikkapa maitopurkista leikattuun alaosaan multaa ja painele päälle lionneet herneet. Älä laita herneitä liian tiheästi, vaan jätä hieman tilaa niiden välille. Peitä siemenet ohuesti mullalla. Kastele kunnolla ja peitä tuorekelmulla, mutta jätä johonkin nurkkaan rako happia varten. Laita herneet kaappiin tai muuhun viileään ja pimeään paikkaan itämään. 

Pidä huoli siitä, ette herneet ovat koko ajan kosteita. Herneet alkavat itää parin päivän kuluessa - poista muovi ja laita mahdollisesti aurinkoiseen paikkaan, kun vihreää alkaa näkyä. Kastele herneitä sumutinpullon kanssa säännöllisesti, monta kertaa päivässä. Kahden viikon päästä herneen pitäisi kiittää itseään valmiilla versoilla. Jätä 1 cm versojen alaosasta leikkaamatta ja silloin versot kasvavat ainakin kerran takaisin.
6 kommenttia:

maikki kirjoitti...

Tätä pakko kokeilla! :)

tuula kirjoitti...

Minä myös! Sopivat muuten kauniisti esim voileipäkakun kosristeeksi.

Tiina kirjoitti...

Tosi hyvä idea! Näyttäisi varmasti kivalta! :)

Tiina kirjoitti...

Kannattaa! Helppoa, halpaa ja herkullista. ;)

inga kirjoitti...

Tahtoo myös kokeilla! Rakastan herneenversoja ja ostan aina tuoretta. Voisi kyllä alkaa itsekin kasvattaa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Kuinka kauan kestää, että versot kasvavat noin 10-senttisiksi?

Lähetä kommentti

 
Suussasulavaa rakkautta © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top